keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Lahjapankki.

Joulu meni ajat sitten jo, mutta vasta nyt esittelen tekemiäni joululahjoja vm. 2012. Se, että sain ideat koostettua esille vasta nyt, vastaa myös sitä kuinka viime tippaan itse lahjojen valmistaminen pääsi lurahtamaan. Note-to-myself-joulu-2013: paketoi lahjat aikaisemmin kuin aatonaatoniltana pimeässä ja väsyneenä, jotta tuloksena on jotain muuta kuin lukematon määrä auttamattoman huonoja kuvia, lahjapaperiviiltoja ja taistelua teippirullan kanssa. Toimikoon tämä lahjapläjäys ideapankkina niille, jotka etsivät ideoita esimerkiksi synttärilahjoiksi, tuliaisviemisiksi tai ihan muuten vain omaksi iloksi.
Vauvalle: helistin fleecejämäpaloista, vanusta sekä yhteen liimatusta ja pari helmeä sisältävästä kindermunan hylsystä. En osannut päättää minkä eläimen teen, joten helistimestä tuli "kaksinaamainen". Mallia helistimen tekemiseen katsoin täältä: Curious and Catcat: Little fox rattle.
Vähän isommille lapsille: erilaiset puuha- ja karkkipussit esimerkiksi joulusukan muotoon piilotettuina. Tällaiset saa-repiä-auki-sukat helpottavat etenkin jouluaattoina esiintyviä lasten jännityshulinoita.
Miehelle: asusteet kuten itse ommeltu kravatti ja tuubihuivi (sopii myös naisille!). Krakatutoriaaleja on netti pulloillaan, katso esimerkiksi: Desing mom: DIY skinny ties tai see kate sew: men's skinny tie. Krakaan mätsäävät kalvosimet voi tehdä kankaalla päällystetyistä napeista ja pätkästä kumilankaa ("yhdistin" nämä kaksi tutoriaalia: Purlbee: Monogrammed cuff links ja creme de la craft: DIY cufflinks). Tuubihuivin voi tehdä mistä vain villa-, neulos- tai trikookankaasta. Valitse miehen tyyliin sopiva väri/kuosi, josta leikkaat leveän kappaleen (joka riittää kulkemaan kaulan ympäri kahdesti). Yksinkertaisessa tuubihuivissa ompele vain päät yhteen ja huolittele tuubin ylä- ja alareunat.
Miehelle tai naiselle: lämmintä ylle. Ompele puuvillasta yöhousut (shortsit tai pitkälahkeiset, valitse sopiva lahjemitta, saat helpot kaavat jo käytössä olevista yöpökistä), fleecestä yhden sauman tossut (ota kaava villasukista, tutoriaali pyydettäessä) tai trikoosta kaksipuolinen pipo (ks. tutoriaalini täältä).

EDIT// Tossujen tutoriaali löytyy täältä.
Naiselle: tee-se-itse-kosmetiikkaa (muista purkkien kunnollinen puhdistus!) kuten taikina-, liima- ja multanäpeille sopiva käsien pesukuorinta (tutoriaali: one good thing by Jillee: Gardener's handscrub) vaikka yhdistettynä ihanaan käsirasvakomboon/manikyyrisettiin ja pusuhuulille huulirasvan tai -punan kaveriksi huulikuorinta esimerkiksi oliiviöljystä, hienosta sokerista, vaniljasokerista ja hunajasta.

Korujen ystäville sopii helmirannekorut ja kihlautuneelle/naimisiin jo ennättäneelle käy kiva "sormuskehys" eli koristeltu (itse käytin satunnaisia helmiä ja pieniä simpukoita) koukun sisältävä kehys, johon voi sormuksensa pujottaa esimerkiksi tiskaamisen, leipomisen tai nukkumisen ajaksi. Mallia täältä: Saucy blog: Fab display ja Domesticability: Wedding ring holder frame.
Väliin pienten lahjojen paketoimisvinkki: pistä koru- ja pienet asustelahjat kuten kangasruusukkeet ja rannekorut taiteltavaan pahvikuoreen. Sulje tarroilla tai muilla koristeilla (esimerkiksi printtaa ja kiinnitä kontaktimuovilla a little something for you-lappuja: How about orange: Free printable girft tags) ja kuorruta päälle vielä kaunis lahjapaperi nauhoineen. Ja lahjansaaja on varmasti vaikuttunut vaivannäöstä!
Suitsutan aina erilaisten ruokalahjojen puolesta (ks. muita vaihtoehtoja esimerkiksi esittelin täällä), koska ne toimivat heille, joilla on jo kaikkea tai heille, jotka eivät välitä krääsästä tai heille, jotka muuten vain viihtyvät keittiössä. Nyt tein useita "ehtymättömiä vaniljauutteitta". Ostin pikkuiset lasipullot ja tein kunnon ohjeet mitä uute on (vodkaa ja vaniljatanko, valmista käyttöön 2kk päästä), mihin ja miten sitä voi käyttää (leivonnaisiin ja juomiin, korvaa vaniljasokerin) ja miksi uute on mainio juttu (oikein säilytettynä pitäisi säilyä vuosia ja uutetta voi jatkaa lisäämällä vodkaa tai vaihtamalla vaniljatangon). Lue lisää täältä: Simply Recipes: Vanilla extract ja Shrimp Salad Sircus: Homemade vanilla extract

Pariskunnalle tai kokonaiselle lapsiperheelle toimii paremmin yhteinen tekeminen eli leivontapaketti eli pakkaus, joka sisältää jonkun leivonnaisen reseptin ja kaikki kuivat ainekset joko kaupan kokonaisina paketteina tai jo valmiiksi mitattuina määrinä elintarvikepusseissa tai minigripeissä. Kylkeen leivonnaisesta riippuen strösseleitä, muffinssivuokia tai muuta kivaa käytettävää leivontatarpeistoa. 
Muita keittiössä luotavia lahjoja on esimerkiksi "ekologiset raikastimet" eli kaikkien haisevien paikkojen "pelastajat". Keitettyn veden, leivinjauheen ja eteerisen öljyn seos kuohahtaa, jämähtää ja lopuksi kuivuu vuorokaudessa koviksi (käytä muottina paperisi- tai silikonivuokia). Kokeilin myös lirauttaa elintarvikevärillä osan pinkeiksi, mutta niistä ei tullut yhtä sileitä ja nättejä kuin valkoisista. Tein näitä muutaman satsin, pakkasin sellofaaniin sekä lasipurkkiin käyttöohjeiden kera. Tutoriaali täältä: One good thing by Jillee: Homemade deodorizing-disks.
Muuta kivaa kotiin: pienet, pestävät kangaskorien setit hilpetööreille tai vaikka ruokapöytään leiville. Ohje Brett Baran kirjasta Sewing in a straight line, jonka sain aikaisemmin kesällä synttärilahjaksi.
Ompelun lisäksi kotiin istuvia lahjoja voit tehdä posliinitusseilla (koristele ja kiinnitä uunissa mikä vain kuppi, lautanen, asetti..), virkkuukoukulla (trikookuteesta tai langoista pannunaluset ja -laput eivät syyttä ole vakiolahjoja) tai tusseilla ja kohoväreillä (koristele joulupallo tai kokonainen pallojen setti). Vanhasta laatasta, huopapalasta (liimaa alle), lahjan saajan mieltymyksiä koskevasta kuvasta (kokeile sarjakuvia, valokuvia, tekstejä tai maalaa itse) ja liimalakasta syntyy hyvä alunen kynttilälle tai kahvimotille etenkin, jos lahjaan sisällyttää mukaan myös sen uuden kupposen tai kynttilän.
Eläimen omistajalle: lelu kissalle tai koiralle (ks. koiranleluista tutoriaalini täällä). Läheisteni kissat ovat pitäneet leluista, jonka sisälle ujuttaa helisevää tai rapisevaa materiaalia. (Muista aina kertoa eläimen omistajalle mitä lelun sisällä on siltä varalta, että eläin saa lelun rikki!)
Pienille pojille: virkattu ja nauhalla niskaan solmittava "isojen poikien yhden koon juhlarusetti".
Vauvan vanhemmille: kylpyessu eli iso essuksi muutettu froteepyyhe, joka suojaa isän tai äidin vaatteita vauvan kylvyn aikana ja johon vauvan voi suoraan kietoa ja kuivata kylvyn jälkeen. Mallia kopioin ronskisti täältä: Etsy/ BlissfulPatterns: Baby bath apron towel.
Fanille: oli fanituksenkohde mikä vain, siitä voi varmasti tehdä tavalla tai toisella oman kuusenkoristeen.
Ja fanituksesta puheen ollen..eräs kova Michael Jackson-fani sai lahjaksi printtikassin. Ompelin vuorellisen puuvillakassin sisätaskulla ja avainlenksulla. Siluettiprintit tein mustalla tekstiilitussilla. Omasta mielestäni tämä oli toteutuksen ja jo valokuvauksen puolesta joulun 2012 paras itse tehty lahja!

Lisää saatuja ja annettuja lahjoja löydät kategoriasta Lahjat.

18 kommenttia:

  1. Ihania lahjoja! ♥
    Tuli tosta vaniljauutteesta mieleen, että mä oon elokuussa laittanut omani muhimaan ja yks päivä kun maistoin, niin se maistu ihan karmeelta ja se vodkan maku erottu siitä ihan liikaaD: mistähän johtuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Toivottavasti myös saajat pitivät :) Luin muiden blogien kommenttiosastoista myös samanlaisia kokemuksia. Useimmissa tapauksissa todettiin, että uute on säilytetty väärin, vodkan ja vaniljan suhde on tehdessä ollut väärä tai pullossa (tm) on ollut alkujaan likaa/pöpöjä. Joidenkin mielestä myös huonolaatuiset ainekset vaikuttavat säilyvyyteen. Voiskohan näistä löytyä syy, missä esimerkiksi sinä olet säilyttänyt omaasi? Toivottavasti omilleni ei käy samoin..:)

      Poista
  2. Wau, upeita lahjoja! Aivan takuulla ovat ilahduttaneet saajapuolta :). Tuo täytyy muistaa nyt ja jatkossa, että leivonta-aineita voisi antaa sopivasti pakattuna. Jäi jouluna kokeilematta 1940-luvun ruispipareiden resepti, mutta se sopisi kyllä lahjaksikin... Mahtavia ideoita, kiitos :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hehkuvainen :) ja leivontapakkaukset ovat siinäkin mielessä hyvä juttu, että kelpaavat niin vasta-aloittelijalle kuin kokeneemmallekin leipurille, valitsee vain saajalle sopivan reseptin :)

      Poista
  3. Moikka! :)
    Ihania lahjoja teit, ja paljon. Toivoisin tutoa noihin fleecetossuihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiitos niin kommentista kuin myös toiveesta :) kirjoitan ylös, että muistan myös toteuttaa toiveesi ;)

      Poista
  4. AAAAAPUA ku on ihana tuo Michael Jackson - kassi :---------)

    Tv. MJ-fani 8)

    VastaaPoista
  5. Voi että, olipas siinä paljon ihania, erittäin käyttökelpoisia ideoita! Nuo kangaskorit ovat ihan älyttömän hienot! Kiva, että jaoit kaiken tämän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Purlina! :) Mukavaa kuulla, että myös sinä pidit ideoistani :)

      Poista
  6. hei aivan huippu idea tuo joulusukan muotoinen lahjapussi!! Ja tuon kylpyessujutun laitan kyllä korvan taa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Essu on kyllä myös huippu, kumma ettei ihan jo ole vakiokamaa kauppojen hyllyillä :)

      Poista
  7. Sinä olet ihan uskomattoman tuottelias! Hienoja itsetehtyjä lahjoja! Löysin blogisi vasta vähän aikaa sitten ja hämmästelin jo silloin miten paljon saat aikaan. Sun kenkäkuvitukset ovat tosi upeita ja luulen, että yritän tehdä myös itse esim. sulkakorviksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos EmmaS kivasta kommentista! :) Kyllä jokainen pystyy kehittämään itsestänsä tuotteliaan, kun vain ryhtyy tuumasta toimeen :) ja en se minäkään aina ole tuottelias, kyllähän sitä saisi vieläkin enemmän aikaan, jos vain ryhtyisi.. Kokeile sulkakorviksia, ne on helpot ja siitä se tuotteliaisuus sitten lähtee ;)

      Poista
  8. Hienoja ideoita ja hieno kooste. Kyllä näihin palataan vielä :) Kai sitä sattuu meistä kaikille, että asoita tehdään vähän viime tipassa. Ensi vuonna sitten olemme viisaampia ja ajoissa :)...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nuukaska :) paha vain, että sitä tulee lähes vuosi joulun jälkeen vannottua, että ei jättäisi viime tippaa :D ehkä sitä vielä joku kerta oppii ;)

      Poista
  9. Oletpas keksinyt paljon erilaisia lahjoja! Suosikkini on tuo MJ-kassi. Itselläni diy-lahjat jäivät tänä vuonna melko vähiin. Synttärilahjoja on helpompi tehdä itse kun niitä ei kaikkia tarvitse väsätä samaan aikaan :D Tai noh, voisihan joululahjojenkin tekemisen aloittaa ajoissa...

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.